Ideja za ručak
Supa od mrkve i đumbira
Sastojci:
– 1 kg mrkve
– 1 luk
– 1 čehno bijelog luka
– 2 kašike ekstradjevičanskoga maslinovog ulja
– komad đumbira dug 4 cm
– ¼ kašičice kurkume
– ¼ kašičice cimeta
– ¼ kašičice kajenskog bibera ili ljute papričice
– 1 litar povrtnog temeljca
– so i svježe mljeven biber
– svježi peršun za posluživanje
Priprema:
Mrkvu izrežite na kolutiće, crveni i bijeli luk sitno nasjeckajte, a đumbir naribajte. U loncu zagrijte ulje, pa na njemu pržite luk i đumbir. Pospite kurkumom, cimetom i kajenskim biberom, te pržite pola minute. Dodajte mrkvu i kratko propirjajte, a zatim ulijte temeljac i kuhajte, dok ne zakipi. Smanjite vatru i kuhajte dok mrkva ne omekša. Sklonite s vatre i miksajte štapnim mikserom. Začinite soli i biberom po ukusu, pospite svježim peršunom, te poslužite.
Ražnjići s mozzarellom i cherry paradajzom
Sastojci:
– 24 cherry rajčice
– 12 mini kuglica mozzarelle
– 24 lista bosiljka
– Ekstra djevičansko maslinovo ulje, za podlijevanje
– Balzamico
– Morska so i svježe mljeveni crni biber
Priprema:
Stavite paradajz, mozzarellu i bosiljak na mini ražnjiće. Prelijte maslinovim uljem i balsamicom, te pospite soli i biberom
Piletina s četiri vrste sira
Sastojci:
– 500 grama pilećih fileta
– začin piletina sa četiri vrste sira
– 250 ml vrhnja za kuhanje
– začin za piletinu
– maslinovo ulje
– drugi začini
Priprema:
Potrebno je očistiti i isjeći pileće filete na tanje ploške. Filete marinirajte s himalajskom soli, kurkumom, biberom, Vegetom, biberom u zrnu, bijelim lukom u prahu, maslinovim uljem i začinom za piletinu. Mariniranu piletinu dobro izmiješati. U keramičku posudu redati filete. Potom, u 250 mililitara vrhnja za kuhanje istresti mješavinu sa četiri vrste sira i dobro izmiješati, a dobivenu smjesu potrebno je posuti po piletini. Peče se na 200 stepeni, 30 minuta. Koristite prilog po želji.
Tufahija
Sastojci:
– 8 jabuka srednje veličine
– 200 gr šećera
– 80 gr oraha
– 1 bjelance
– 1 limun
– 1 šlag
– 1l vode
– 2 vanilijina šećera
Priprema:
Pripremite jabuke. Operite ih i ogulite. Sredinu izdubite, a kore nemojte bacati. Jabuke kuhajte u kipućoj vodi u kojoj ste prethodno dodali 50 gr šećera, vanilijin šećer, te limunov sok. Jabuke izvadite, a u istu vodu dodajte preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi. Filujte jabuke mješavinom izmiksanog bjelanca, mljevenih oraha i vanilijinog šećera, te složite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.