… za cijelu porodicu

Ideja za ručak

Supa od mrkve i đumbira

\"\"

Sastojci:

– 1 kg mrkve

– 1 luk

– 1 čehno bijelog luka

– 2 kašike ekstradjevičanskoga maslinovog ulja

– komad đumbira dug 4 cm

– ¼ kašičice kurkume

– ¼ kašičice cimeta

– ¼ kašičice kajenskog bibera ili ljute papričice

– 1 litar povrtnog temeljca

– so i svježe mljeven biber

– svježi peršun za posluživanje

Priprema:

Mrkvu izrežite na kolutiće, crveni i bijeli luk sitno nasjeckajte, a đumbir naribajte. U loncu zagrijte ulje, pa na njemu pržite luk i đumbir. Pospite kurkumom, cimetom i kajenskim biberom, te pržite pola minute. Dodajte mrkvu i kratko propirjajte, a zatim ulijte temeljac i kuhajte, dok ne zakipi. Smanjite vatru i kuhajte dok mrkva ne omekša. Sklonite s vatre i miksajte štapnim mikserom. Začinite soli i biberom po ukusu, pospite svježim peršunom, te poslužite.

Ražnjići s mozzarellom i cherry paradajzom

\"\"

Sastojci:

– 24 cherry rajčice

– 12 mini kuglica mozzarelle

– 24 lista bosiljka

– Ekstra djevičansko maslinovo ulje, za podlijevanje

– Balzamico

– Morska so i svježe mljeveni crni biber

Priprema:
Stavite paradajz, mozzarellu i bosiljak na mini ražnjiće. Prelijte maslinovim uljem i balsamicom, te pospite soli i biberom

 Piletina s četiri vrste sira

\"\"

Sastojci:

– 500 grama pilećih fileta

– začin piletina sa četiri vrste sira

– 250 ml vrhnja za kuhanje

– začin za piletinu

– maslinovo ulje

– drugi začini

 Priprema:

Potrebno je očistiti i isjeći pileće filete na tanje ploške. Filete marinirajte s himalajskom soli, kurkumom, biberom, Vegetom, biberom u zrnu, bijelim lukom u prahu, maslinovim uljem i začinom za piletinu. Mariniranu piletinu dobro izmiješati. U keramičku posudu redati filete. Potom, u 250 mililitara vrhnja za kuhanje istresti mješavinu sa četiri vrste sira i dobro izmiješati, a dobivenu smjesu potrebno je posuti po piletini. Peče se na 200 stepeni, 30 minuta. Koristite prilog po želji.

 Tufahija

\"\"

Sastojci:

– 8 jabuka srednje veličine

– 200 gr šećera

– 80 gr oraha

– 1 bjelance

– 1 limun

– 1 šlag

– 1l vode

– 2 vanilijina šećera

Priprema:

Pripremite jabuke. Operite ih i ogulite. Sredinu izdubite, a kore nemojte bacati. Jabuke kuhajte u kipućoj vodi u kojoj ste prethodno dodali 50 gr šećera, vanilijin šećer, te limunov sok. Jabuke izvadite, a u istu vodu dodajte preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi. Filujte jabuke mješavinom izmiksanog bjelanca, mljevenih oraha i vanilijinog šećera, te složite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.

Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.