Zašto trebate češće jesti špinat?

Špinat je zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnim sastavom

Špinat je bogat izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Također je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kcal).

Odličan je izvor topivih vlakana pa predstavlja jednu od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji razine holesterola.

Svježi špinat je odličan izvor antioksidativnih vitamina A i C, luteina i beta karotena. Kada se ovi spojevi udruže, čine odličnu zaštitu od raznih bolesti.

Špinat je bogat mineralima kao što je kalij, magnezij, mangan, cink i bakar. Kalij je važan za opskrbu stanica vodom, regulira rad srca i krvni tlak. Bakar je potreban tijelu kako bi proizvodio crvena krvna zrnca.

Špinat je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sistem, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara.

Špinat je dostupan tokom cijele godine, a možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. (wall.hr)