Zdravi Cheesecake od jagoda!

Ko je rekao da ne postoji zdravi cheesecake? Uvijek možete naći sličnu opciju, a mi vam upravo donosimo jednu.

Ove zdrave cheesecake pločice s jagodama bogatog su okusa, kremaste i ne sadrže rafinirani šećer. Najbolje od svega jest činjenica da je nadjev od sira na bazi grčkog jogurta! Nabavi sve sastojke i baci se na pripremu!

Sastojci za koru:

150 g badema

1 kašika pšeničnog brašna 

1/2 kašikice cimeta

¼ kašikice đumbira (mljevenog)

1/8 kašikice soli

1 kašika kokosovog ulja (otopljeno)

1 kašika meda (ili javorovog sirupa)

Sastojci za punjenje:

170 g nemasnog krem sira

230 g grčkog jogurta 

3 kašike meda (ili javorovog sirupa)

120 g bjelanaca

2 kašikica ekstrakta vanilije

1 kašika limunovog soka

2 kašike pšeničnog brašna (cijelo)

2 kašike domaćeg džema od jagoda

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i obložite posudu za pečenje pergament papirom. Stavite na stranu.

Pripremite koru: U procesoru za hranu ili blenderu sameljite bademe. Prebacite smjesu u srednje veliku posudu zajedno s brašnom, cimetom, đumbirom i soli. Miješajte da se sjedini. Dodajte kokosovo ulje i javorov sirup (med) i dobro promiješajte. Utisnite u pripremljenu posudu za pečenje. Stavite na stranu.

Pripremi punjenje: Sastojke za punjenje, osim džema, dodajte u veliku posudu i miješajte mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu, oko dvije minute. Prelijte preko kore. Kapnite puno malih kapi pekmeza na vrh i promiješajte ih čačkalicom.

Pecite 30 minuta ili dok se cheesecake ne stegne i rubovi lagano porumene. Ohladite ga na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta, a zatim u frizideru dva sata.